Pudding ryżowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
208 kcal /
869 kJ
Kalorie
6 gBiałko
35 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2000 g mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • 440 g ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto sushi
  • 2 szczypty soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1000 g mleka, dodać 50 g cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 220 g ryżu i 1 szczyptę soli. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 1000 g mleka, dodać 50 g cukru, 220 g ryżu, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 1 szczyptę soli, gotować bez założonej miarki38 min/95°C//obr. 1. W tym czasie przemieszać kopystką zawartość naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend, ustawić38 min/95°C/obr. 1i gotować bez założonej miarki, przekręcając pokrętło obrotów. Przełożyć puddingi z obu naczyń miksujących do naczynia do serwowania i pozostawić na 15 min. Pudding ryżowy podawać na ciepło lub zimno.
Przewijanie do góry