Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
425.4 kcal /
1780.8 kJ
Kalorie
21.5 gBiałko
55.4 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 480 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 1 jajko roztrzepane
  • 50 – 60 g bułki tartej
  • 20 – 30 g mąki pszennej
  • 1 – 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ¾ – 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 20 – 30 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 10 g octu balsamicznego
  • ½
  • łyżeczki cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, skórkę z cytryny i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać rozdrobniony parmezan, ciecierzycę, jajko, bułkę tartą, mąkę, kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, ½-1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać25 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować pulpety (Ø 4 cm), odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować sałatkę.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki, oliwę, ocet balsamiczny, dodać cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałą ¼-½ łyżeczki pieprzu, wymieszać, odstawić do lodówki.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć pulpety na średnim ogniu po 3-4 min z każdej strony. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Pulpeciki z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z letnią sałatką pomidorową.
Przewijanie do góry