
Pulpeciki z dorsza gotowane na parze z sosem pomidorowym
301 kcal /
1261 kJKalorie
1261 kJKalorie
31.4 gBiałko
20.5 gWęglowodany
12.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpeciki: 80
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 450 g filetów z dorsza, bez skóry świeżych, pokrojonych na kawałki
- 45 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- olej ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
- Sos pomidorowy: 60 – 80
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobnioną marchewkę, filety z dorsza, bułkę tartą, jajko, sok z cytryny, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 7. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy. Z masy rybnej wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki (Ø 2-3 cm), układać w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2.
- Pulpeciki z dorsza gotowane na parze z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.