Pulpeciki z tuńczyka i ziemniaków

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
44 kcal /
184.6 kJ
Kalorie
2 gBiałko
4 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g ziemniaków ugotowanych (patrz wskazówka)
  • 100 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtaczania pulpecików
  • 220 g tuńczyka, z puszki w sosie własnym, odsączonego (waga po odsączeniu)
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego opcjonalnie
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 – 3 szczypty papryki słodkiej, mielonej
  • olej dogłębokiego smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić4 s/obr. 7.
  2. Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ziemniaki, bułkę tartą, tuńczyka, sok z cytryny, sól, jajko i słodką paprykę, zmiksować20 s/obr. 6. Z powstałej masy łyżeczką nabierać porcje, w natłuszczonych olejem dłoniach formować niewielkie pulpeciki (Ø 4 cm), obtaczać je w bułce tartej. Na kuchence na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki w głębokim tłuszczu na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pulpeciki z tuńczyka i ziemniaków podawać ciepłe lub po ostudzeniu, z wybranym dipem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry