
Pulpeciki z tuńczyka i ziemniaków
44 kcal /
184.6 kJKalorie
184.6 kJKalorie
2 gBiałko
4 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 g ziemniaków ugotowanych (patrz wskazówka)
- 100 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtaczania pulpecików
- 220 g tuńczyka, z puszki w sosie własnym, odsączonego (waga po odsączeniu)
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego opcjonalnie
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 – 3 szczypty papryki słodkiej, mielonej
- olej dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić4 s/obr. 7.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, bułkę tartą, tuńczyka, sok z cytryny, sól, jajko i słodką paprykę, zmiksować20 s/obr. 6. Z powstałej masy łyżeczką nabierać porcje, w natłuszczonych olejem dłoniach formować niewielkie pulpeciki (Ø 4 cm), obtaczać je w bułce tartej. Na kuchence na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki w głębokim tłuszczu na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pulpeciki z tuńczyka i ziemniaków podawać ciepłe lub po ostudzeniu, z wybranym dipem (patrz wskazówka).