Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
691.5 kcal /
2895.3 kJ
Kalorie
34.5 gBiałko
89.5 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Brokułowy ryż i pulpety drobiowo-pieczarkowe: 150
  • g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oleju
  • 400 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 1 – 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu parboiled
  • woda do zwilżenia dłoni
  • Surówka i lekki sos chrzanowy: 10
  • g koperku, świeżego tylko liście
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g jogurtugreckiego
  • 75 g chrzanu, tartego ze słoiczka
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 łyżeczkę cukru (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć brokuły, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pieczarki, cebulę i czosnek, dodać 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, zioła, 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i pozostałe 20 g oleju, włożyć koszyczek z rozdrobnionymi brokułami. Do koszyczka odważyć ryż, dodać sól, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, ustawić12 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie z mięsnej masy uformować zwilżonymi wodą dłońmi ok. 24 pulpety (Ø 3 cm), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
  5. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć miarkę i nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Ustawić15 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować surówkę.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koperek, marchewkę, seler i jabłko, dodać sok z cytryny, olej, 1 łyżeczkę cukru, sól i pieprz, rozdrobnić5-8 s/obr. 5. Przełożyć do miski do sałatki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jogurt, chrzan i koncentrat bulionu warzywnego, dodać 1 łyżeczkę cukru i pierz, podgrzewać5 min/70°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-stopniowo zwiększając do obr. 10. Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry