
Pulpety indycze nadziewane mozzarellą
327.5 kcal /
1371.2 kJKalorie
1371.2 kJKalorie
33.8 gBiałko
8 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety indycze z mozzarellą: 100
- g sera mozzarella pokrojonego na 1 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 450 g mięsa z indyka, mielonego
- 30 g wody
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sos marinara: 30
- g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Rozdrobniony parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony parmezan, mięso z indyka, wodę, jajko, tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 3. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje masy mięsnej i dłońmi formować placek (grubość 1 cm), na środek nakładać po kilka kawałków mozzarelli, następnie zlepić, formując kulę z nadzieniem w środku (Ø 4 cm). W ten sam sposób przygotować pozostałe pulpety.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć pulpety na średnim ogniu, po 2-3 min z każdej strony. Usmażone pulpety przekładać do naczynia żaroodpornego. Oliwę ze smażenia zachować.
- Piec 10-12 min (200°C). W tym czasie przygotować sos.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy ze smażenia pulpetów, dodać cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, sól, pieprz, chili, bazylię i tymianek, gotować10 min/100°C/obr. 2. Pulpety indycze nadziewane mozzarellą podawać z sosem marinara bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem makaronu lub ryżu.