Zupa krem z kopru włoskiego i marchewki

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
192 kcal /
804 kJ
Kalorie
7 gBiałko
13 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 350 g bulw kopru włoskiego pokrojonych na kawałki
  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g pora tylko biała część, pokrojona na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • sól do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Rozdrobniony parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, marchew, por i oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować10 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić solą, przelać do miseczek do zupy, skropić oliwą i posypać rozdrobnionym parmezanem. Zupę krem z kopru włoskiego i marchewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry