Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
851.4 kcal /
3562.1 kJ
Kalorie
35 gBiałko
45 gWęglowodany
60.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 150 g kostek boczku
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 500 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 – 35 g mąki pszennej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia. 1 łyżkę rozdrobnionej natki pietruszki odłożyć do dekoracji, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć boczek, dodać olej, dusić bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia z natką pietruszki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mięso, jajko, bułkę tartą, sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy mięsnej ok. 20 pulpetów, ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu mięsnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i oprószyć je pozostałą ½ łyżeczki soli. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania zachować w naczyniu miksującym.
  6. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i mąkę, gotować5 min/100°C/obr. 3.
  7. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki z boczkiem, gotować1 min/100°C//obr. 3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pulpety podawać z sosem carbonara i ziemniakami, udekorowane rozdrobnioną natką pietruszki.
Przewijanie do góry