
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
321 kcal /
1347 kJKalorie
1347 kJKalorie
28.3 gBiałko
29.4 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 15 – 20 g bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 700 g czerwonej kapusty pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 2 łyżki ziaren sezamu do posypania
- 2 pomarańcze ekologiczne
- 50 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić niewielką ilością oliwy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mielone mięso, przyprawę 5 smaków, imbir, bułkę tartą, jajko i ½ łyżeczki soli, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy formować pulpety (Ø 2 cm), ok. 30 szt. Pulpety ułożyć w dolnej części i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Dokładnie wymieszać kopystką, rozdrobnić5-7 s/obr. 4.
- Dodać oliwę, dusić10 min/120°C/obr. 2. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu, odstawić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostały miąższ pokroić na kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wodę, startą skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i pozostałe 1½ łyżeczki soli. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Dodać miąższ pomarańczy, wymieszać20 s/obr. 3. Pulpety wołowe z czerwoną kapustą podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane uprażonym sezamem.