Pulpety wołowe z czerwoną kapustą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
321 kcal /
1347 kJ
Kalorie
28.3 gBiałko
29.4 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 15 – 20 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 g czerwonej kapusty pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 2 łyżki ziaren sezamu do posypania
  • 2 pomarańcze ekologiczne
  • 50 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić niewielką ilością oliwy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mielone mięso, przyprawę 5 smaków, imbir, bułkę tartą, jajko i ½ łyżeczki soli, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy formować pulpety (Ø 2 cm), ok. 30 szt. Pulpety ułożyć w dolnej części i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Dokładnie wymieszać kopystką, rozdrobnić5-7 s/obr. 4.
  5. Dodać oliwę, dusić10 min/120°C/obr. 2. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu, odstawić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostały miąższ pokroić na kawałki, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać wodę, startą skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i pozostałe 1½ łyżeczki soli. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  7. Dodać miąższ pomarańczy, wymieszać20 s/obr. 3. Pulpety wołowe z czerwoną kapustą podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane uprażonym sezamem.
Przewijanie do góry