Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
505.7 kcal /
2117.1 kJ
Kalorie
14 gBiałko
6.5 gWęglowodany
48 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 białych kiełbas, surowych (ok. 500g)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 – 15 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pupetów
  • olej ilość do smażenia pulpetów
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 – 70 g chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
  • 400 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do miski. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm), następnie obtaczać je w mące.
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/80°C/obr. 1.
  6. Dodać chrzan, śmietanę, mąkę, sól i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 4.
  7. Włożyć koszyczek. umieścić w nim usmażone pulpety, gotować na parze6 min/Varoma/obr. 2. Podawać na ciepło jako danie główne np. z dodatkiem ziemniaków.
Przewijanie do góry