
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym
505.7 kcal /
2117.1 kJKalorie
2117.1 kJKalorie
14 gBiałko
6.5 gWęglowodany
48 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 białych kiełbas, surowych (ok. 500g)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 – 15 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pupetów
- olej ilość do smażenia pulpetów
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 – 70 g chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
- 400 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do miski. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm), następnie obtaczać je w mące.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/80°C/obr. 1.
- Dodać chrzan, śmietanę, mąkę, sól i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 4.
- Włożyć koszyczek. umieścić w nim usmażone pulpety, gotować na parze6 min/Varoma/obr. 2. Podawać na ciepło jako danie główne np. z dodatkiem ziemniaków.