
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
326.8 kcal /
1368.3 kJKalorie
1368.3 kJKalorie
23.8 gBiałko
20.5 gWęglowodany
17.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 – 25 g koperku, świeżego tylko liście
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- Pulpety z indyka: 600
- g udźca z indyka, bez skóry i kości, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 70 g bułki tartej
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g mleka
- 1 jajko
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- Sos koperkowy: 780
- g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 30 – 40 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pulpetów
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- koperek, świeży tylko liście, posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g mięsa z indyka, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g mięsa z indyka, rozdrobnić15 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z indyka, 50 g duszonej cebuli, bułkę tartą, śmietanę, jajko, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć pozostałą duszoną cebulę i rozdrobnioną marchewkę, dodać 750 g wody, koncentrat bulionu drobiowego, ziele angielskie, pieprz i sól, gotować10 min/98°C//obr. 0.5. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z mięsnej masy uformować 30 pulpetów (Ø 2-3 cm), obtoczyć w mące, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pulpety, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na osłonie noża miksującego (patrz wskazówka), gotować35 min/98°C//obr. .
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę, pozostałe 30 g wody, sok z cytryny i mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony wcześniej koperek i zawartość kubka, przemieszać kopystką, gotować10 min/98°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Udekorować koperkiem, podawać jako danie główne (patrz wskazówka).