
Pulpety z indyka z pęczakiem i sosem pomidorowo-miodowym
389.3 kcal /
1628.8 kJKalorie
1628.8 kJKalorie
28.7 gBiałko
47.7 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety z indyka z pęczakiem: oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 10 g musztardy np. sarepskiej
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- woda ilość do zwilżenia dłoni
- 250 g pęczaku kujawskiego Melvit
- Sos pomidorowo-miodowy: 200
- g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 800 g pomidorów np. malinowych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 20 g octu balsamicznego
- 40 g miodu, płynnego
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić oliwą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały i natkę pietruszki, rozdrobnić8 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso z indyka, jajko, musztardę, paprykę słodką i ½-1 łyżeczkę soli, rozdrobnić15 s/obr. 6. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego pęczak, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej pulpety (Ø 3 cm) i układać je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowany pęczak przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygła. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, pieprz i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pulpety z indyka podawać z pęczakiem, polane sosem pomidorowo-miodowym i udekorowane bazylią.