Pulpety z karpia w galarecie
134.1 kcal /
561.5 kJKalorie
561.5 kJKalorie
13.8 gBiałko
8.3 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety z karpia: 70
- g cebuli przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g masła
- olej rzepakowy do natłuszczenia przystawki Varoma
- 350 – 400 g filetów z karpia bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 60 g kaszy manny
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- Galareta: 20
- g żelatyny w proszku
- 1050 g wody
- 15 g sosu sojowego
- 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego w 5 mm plastry
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- biały ocet winny do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać karpia, kaszę mannę, jajko, pieprz i sól, rozdrobnić25 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 15 min, aby masa zgęstniała, następnie za pomocą łyżki nabierać niewielkie porcje masy i układać w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, formując lekko spłaszczone pulpety (Ø 3 cm), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i 200 g wody, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 850 g wody i sos sojowy, dodać marchewkę, korzeń pietruszki, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wodę z żelatyną, podgrzewać3 min/90°C//obr. 1. Przelać do naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm), ostrożnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Marchewkę i korzeń pietruszki równomiernie rozprowadzić na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć ugotowane na parze pulpety. Odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie wstawić do lodówki na 2-3 godz. lub do momentu, aż galareta stężeje. Podawać na zimno, z dodatkiem soku z cytryny do skropienia.