Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
331 kcal /
1385 kJ
Kalorie
28 gBiałko
2 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g bułki, suchej pokrojonej na kawałki
  • 40 g mleka
  • oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. białej salsiccii, obranej z jelita, pokrojonej na kawałki
  • 2 jajka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bułkę i mleko, odstawić.
  2. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Odcisnąć w dłoniach nadmiar mleka z namoczonej bułki.
  4. Do naczynia miksującego dodać odciśniętą namoczoną bułkę, wołowinę, kiełbasę, jajka, pieprz i sól, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Z przygotowanej masy formować okrągłe pulpety (Ø 3-4 cm), układać je w przygotowanej wcześniej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1.
  6. Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry