
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
331 kcal /
1385 kJKalorie
1385 kJKalorie
28 gBiałko
2 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g bułki, suchej pokrojonej na kawałki
- 40 g mleka
- oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. białej salsiccii, obranej z jelita, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bułkę i mleko, odstawić.
- Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Odcisnąć w dłoniach nadmiar mleka z namoczonej bułki.
- Do naczynia miksującego dodać odciśniętą namoczoną bułkę, wołowinę, kiełbasę, jajka, pieprz i sól, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Z przygotowanej masy formować okrągłe pulpety (Ø 3-4 cm), układać je w przygotowanej wcześniej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1.
- Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami.