Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306.4 kcal /
1282.1 kJ
Kalorie
28.9 gBiałko
13.4 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pulpety: oliwa z oliwek do natłuszczenia dłoni oraz dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
  • 100 g mleka
  • 1 bułka kajzerka
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • 100 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 1 jajko
  • 15 g koniaku
  • 2 – 3 szczypty tymianku, suszonego
  • 2 – 3 szczypty rozmarynu, suszonego
  • 2 – 3 szczypty majeranku, suszonego
  • ½ – 1
  • łyżeczkę soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos pieczarkowy: 100
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 – 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½ – 1
  • łyżeczkę soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g wody
  • 60 g śmietany, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Natłuścić oliwą dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko, dodać bułkę, odstawić na 10 min do namoczenia. Po tym czasie bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka.
  3. Do naczynia miksującego włożyć filet z piersi kurczaka i pieczarki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, koniak, tymianek, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Dłońmi natłuszczonymi oliwą uformować z masy pulpety (Ø 4 cm), układać je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać sól, pieprz i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 4. Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej podawać polane sosem pieczarkowym.
Przewijanie do góry