
Purée warzywne
279.4 kcal /
1169 kJKalorie
1169 kJKalorie
8.4 gBiałko
42.8 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g warzyw (np. dyni, marchewki, selera, słodkich ziemniaków,groszku, kalafiora brokułu), pokrojonych na kawałki
- 600 g ziemniaków, mączystych obranych, pokrojonych w plastry (0,5 cm)
- 1 – 1 ¼
- łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 30 g masła
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Założyć motylek.Dodać ziemniaki, sól, mleko i masło, gotować bez założonej miarki30-35 min/95°C//obr. 1.Zdjąć motylek.
- Dodać gałkę muszkatołową, założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 4. Purée warzywne podawać na gorąco.