Purée z bakłażana i pomidorów (dla dzieci)
173 kcal /
724 kJKalorie
724 kJKalorie
4.2 gBiałko
8.8 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 – 60 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
- 100 g pomidorów obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 150 g bakłażana obranego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta oregano, suszonego
- 1 szczypta cukru (opcjonalnie)
- 200 g wody
- 40 g serka kremowego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę i pomidory, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bakłażan, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać oregano, cukier i wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać serek kremowy, zmiksować30 s/obr. 7.
- Purée z bakłażana i pomidorów podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.