
Purée z kalafiora i selera
107 kcal /
446 kJKalorie
446 kJKalorie
3.5 gBiałko
9 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 200 g selera pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g różyczek kalafiora pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 60 g mleka
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego seler i kalafior, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze warzywa, dodać śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową, sól i tymianek, gotować5 min/100°C/obr. 3, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs.