Purée z kalafiora i selera

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
107 kcal /
446 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
9 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 200 g selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 300 g różyczek kalafiora pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 60 g mleka
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego seler i kalafior, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze warzywa, dodać śmietanę, mleko, gałkę muszkatołową, sól i tymianek, gotować5 min/100°C/obr. 3, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs.
Przewijanie do góry