Purée z kopru włoskiego i ziemniaka (od 6. miesiąca życia)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
143 kcal /
598 kJ
Kalorie
2.2 gBiałko
16.5 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g ziemniaka pokrojonego na kawałki
  • 100 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 1 szczypta kminku ziaren
  • 10 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniak i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kminek. Włożyć koszyczek z rozdrobnionymi warzywami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn pozostały po gotowaniu na parze przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze warzywa, dodać 20-40 g płynu pozostałego po gotowaniu na parze (bez ziaren kminku, patrz wskazówka) i masło, zmiksować20 s/obr. 6. Purée z kopru włoskiego i ziemniaka (od 6. miesiąca życia) podawać po lekkim ostudzeniu.
Przewijanie do góry