
Purée z marchewki i pieczonej papryki konserwowej
95.3 kcal /
398.8 kJKalorie
398.8 kJKalorie
1.5 gBiałko
11.5 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 700 g wody
- 80 – 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej grillowanej, z octu, odsączonej z zalewy
- 80 – 100 g czerwonej papryki, konserwowej pieczonej grilowanej, w oleju, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, dodać wodę, gotować18 min/98°C/obr. . Opróżnić naczynie miksujące, przecedzając marchewkę przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę i paprykę konserwową, zmiksować30 s/obr. 5-9, stopniowozwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, gałkę muszkatołową, sól, paprykę wędzoną i paprykę ostrą, wymieszać30 s/obr. 3. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs.