Purée z marchewki i pieczonej papryki konserwowej

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
95.3 kcal /
398.8 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
11.5 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 450 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 80 – 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej grillowanej, z octu, odsączonej z zalewy
  • 80 – 100 g czerwonej papryki, konserwowej pieczonej grilowanej, w oleju, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, dodać wodę, gotować18 min/98°C/obr. . Opróżnić naczynie miksujące, przecedzając marchewkę przez koszyczek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę i paprykę konserwową, zmiksować30 s/obr. 5-9, stopniowozwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, gałkę muszkatołową, sól, paprykę wędzoną i paprykę ostrą, wymieszać30 s/obr. 3. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs.
Przewijanie do góry