Purée z warzyw korzeniowych

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
194 kcal /
811.7 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
34.5 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 200 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 500 g batatów pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty rozmarynu, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego marchewkę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty i ziemniaki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć warzywa ugotowane na parze, dodać oliwę, sól, pieprz i rozmaryn, wymieszać30 s/obr. 3.5. Purée z warzyw korzeniowych podawać skropione oliwą i oprószone rozmarynem bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs lub ryb (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry