
Purée z warzyw korzeniowych
194 kcal /
811.7 kJKalorie
811.7 kJKalorie
3.3 gBiałko
34.5 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 200 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 500 g batatów pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 500 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty rozmarynu, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego marchewkę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty i ziemniaki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć warzywa ugotowane na parze, dodać oliwę, sól, pieprz i rozmaryn, wymieszać30 s/obr. 3.5. Purée z warzyw korzeniowych podawać skropione oliwą i oprószone rozmarynem bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs lub ryb (patrz wskazówka).