Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
228 kcal /
955 kJKalorie
955 kJKalorie
9 gBiałko
32 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¾
- łyżeczki soli plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek
- 800 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- jogurt naturalny do dekoracji
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę i oliwę. Dodać 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać. Ciecierzycę przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić kopystką. Piec 30 min (180°C), po 15 min przemieszać kopystką. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić6 s/obr. 6.
- Dodać opłukaną soczewicę, paprykę słodką, paprykę wędzoną i pozostałą 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z marchewki podawać udekorowaną pieczoną soczewicą, jogurtem i liśćmi kolendry (patrz wskazówka).