Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
295.3 kcal /
1235.7 kJ
Kalorie
5.4 gBiałko
40.7 gWęglowodany
13.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Obieranie ziemniaków: 1200
  • g wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
  • 900 g ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • Purée ziemniaczane: 140
  • g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 90 g mleka
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¾ – 1
  • łyżeczka czosnku,granulowanego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • oliwa z oliwek do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody i 1 łyżeczkę oliwy, dodać 450 g ziemniaków, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać pozostałe 600 g wody i 1 łyżeczkę oliwy, dodać pozostałe 450 g ziemniaków, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć obrane ziemniaki pokrojone na kawałki, dodać bulion i mleko, gotować25-30 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać masło, czosnek, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Purée ziemniaczane podawać polane oliwą i udekorowane natką pietruszki bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry