Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
168.5 kcal /
705.5 kJKalorie
705.5 kJKalorie
6.8 gBiałko
27.5 gWęglowodany
4.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 liści mięty, świeżej
- 450 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 450 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 230 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- 30 g jogurtu naturalnegogęstego
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, groszek, dodać wodę i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać masło, jogurt, gałkę muszkatołową, pieprz i rozdrobnioną miętę, wymieszać25 s/obr. 4. Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta podawać jako dodatek.
