Zupa krem z marchewki z tymiankiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
84 kcal /
350 kJ
Kalorie
2 gBiałko
7 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 500 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 650 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 2 – 3 krople sosu Worcestershire

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę , dusić4 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować10 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Dodać śmietanę i sos Worcestershire, wymieszać10 s/obr. 3.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry