Zupa krem z marchewki z tymiankiem
84 kcal /
350 kJKalorie
350 kJKalorie
2 gBiałko
7 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 500 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 650 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 2 – 3 krople sosu Worcestershire
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę , dusić4 min/120°C/obr. 2.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować10 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać śmietanę i sos Worcestershire, wymieszać10 s/obr. 3.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.