Pyry z gzikiem
329.7 kcal /
1379.5 kJKalorie
1379.5 kJKalorie
18.8 gBiałko
41.2 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 500 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli plus 4 łyżki dogotowania
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
- (opcjonalnie)
- 500 g wody
- 800 g ziemniaków nieobranych, małych (ok. 3-4 cm dł.)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, śmietanę, ½ łyżeczki soli, pieprz i szczypiorek, wymieszać15 s/obr. 4. Gzik przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 4 łyżki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ziemniaki przekroić na pół, podawać z dodatkiem gzika. Pyry z gzikiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
