Queijadas de Sintra – portugalskie serniczki
250.8 kcal /
1050.2 kJKalorie
1050.2 kJKalorie
6.8 gBiałko
30.7 gWęglowodany
11.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 85 g wody ciepłej
- 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 szczypta soli
- 500 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- mąka pszenna tortowa do oprószenia blatu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, masło i sól, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć ricottę, dodać cukier, żółtka i cynamon, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie (grubość 1-2 mm) i za pomocą pucharka lub małej miseczki wyciąć 12 kółek (Ø 8 cm). Kółkami z ciasta wylepić wgłębienia w formie do muffinek, tworząc miseczki. Wgłębienia wypełnić nadzieniem z sera ricotta.
- Piec 45-50 min (180°C) lub do uzyskania złotego koloru. Upieczone queijadas wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Queijadas de Sintra podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej.