Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
534.2 kcal /
2236.8 kJKalorie
2236.8 kJKalorie
15.2 gBiałko
34.5 gWęglowodany
40.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mąki orkiszowej razowej Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko rozm. M
- 1 ½
- łyżeczki czarnuszki Melvit
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 150
- g oscypka pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 1000 g wody
- 500 g czerwonych buraków pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 jajka rozm. M
- 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
- ¾ – 1
- łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
- pieprz czarny, świeżo mielony
- czerwone porzeczki, świeże ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko, czarnuszkę i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm, patrz wskazówka), odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oscypek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. W tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Na podpieczonym spodzie ułożyć naprzemiennie plastry ugotowanego buraka i odważonego oscypka, formę ustawić na blasze do pieczenia (patrz wskazówka), odstawić.
- Obniżyć temp. piekarnika do 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, jajka, tymianek i sól, wymieszać5 s/obr. 4. Masę ostrożnie przelać na ułożone plastry buraka i oscypka, poruszyć ostrożnie formą, aby usunąć pęcherzyki powietrza spomiędzy plastrów buraka i oscypka.
- Piec 35-40 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie i nabierze złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie na kratkę do studzenia na ok. 15 min.
- Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką podawać na ciepło lub zimno, oprószony pieprzem i udekorowany porzeczkami.