Zupa krem z marchewki, pietruszki i quinoa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
295.8 kcal /
1237.5 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
25.5 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 40 g słonecznika łuskanego uprzednio uprażonego
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g oleju kokosowego
  • 70 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1000 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • tymianek, świeży do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej fetę, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej słonecznik, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, cebulę szalotkę, czosnek, tymianek, dodać sól, kmin rzymski, kurkumę, pieprz cayenne, pieprz czarny i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać komosę ryżową, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z marchewki, pietruszki i quinoa podawać z odważonym wcześniej serem feta i słonecznikiem, udekorowaną tymiankiem.
Przewijanie do góry