Quiche z kurczakiem, pomidorami i bazylią
438 kcal /
1833 kJKalorie
1833 kJKalorie
16 gBiałko
28 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 270
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g oliwy z oliwek
- 60 g wody
- 8 – 10 liści bazylii, świeżych
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 60
- g sera feta pokruszonego
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 30 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 2 jajka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 10 liści bazylii, świeżych pokrojonych, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 26-28 cm) lub okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę, bazylię, skórkę z cytryny i sól, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i wyłożyć ciastem przygotowaną wcześniej formę. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Zmniejszyć temp. do 180°C. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 30 g fety, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i suszone pomidory, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso z piersi z kurczaka, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1, następnie wymieszać4 s//obr. 4. Przełożyć do formy z podpieczonym ciastem.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, pozostałe 30 g fety i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 4. Masę śmietanowo-jajeczną przelać do formy z ciastem. Ułożyć odważone wcześniej pomidorki rozcięciami ku górze, równomiernie posypać odważoną wcześniej fetą.
- Piec 40-45 min (180°C). Quiche podawać udekorowany listkami bazylii na ciepło lub zimno.
