Quiche z pomidorkami koktajlowymi
280 kcal /
1172 kJKalorie
1172 kJKalorie
12.6 gBiałko
16.6 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruchy spód: 200
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 szczypty soli
- 75 g wody zimnej
- Nadzienie: 130
- g sera feta pokrojonego na kawałki
- 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- 25 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 300 g twarogu, chudego pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 20 g rukoli plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę, wymieszać30 s/obr. 4. Z powstałego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (180°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (180°C). Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej fetę i pomidorki koktajlowe, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajka, musztardę, rukolę, dodać sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5. Powstałą masę wylać na podpieczony wcześniej kruchy spód. Na wierzchu ułożyć odważone pomidorki koktajlowe i ser feta.
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Wierzch tarty posypać oliwkami i rozdrobnionym wcześniej parmezanem. Piec ok. 40 min (180°C).
- Quiche z pomidorkami koktajlowymi podawać na ciepło lub po ostudzeniu, udekorowany rukolą.