Quiche z resztkami sera i wędlin

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2322 kcal /
9715 kJ
Kalorie
113.8 gBiałko
127.9 gWęglowodany
154.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 75
  • g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g wody
  • Nadzienie: 100
  • g sera żółtego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g wędliny pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 4 jajka
  • 150 g mleka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i sól, dodać masło i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Mieszać kolejne10 s//obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i wyłożyć przygotowaną wcześniej formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser i wędlinę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć na przygotowany spód, równomiernie rozłożyć, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, pieprz i sól, wymieszać30 s/obr. 4. Przelać na ser i wędlinę, w razie potrzeby wyrównać kopystką. Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż quiche stanie się złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego ostudzenia. Pokroić na kawałki, podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry