Quiche ze szpinakiem i papryką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
398.9 kcal /
1670 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
35.1 gWęglowodany
21.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g wody
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli plus 1-2 szczypty
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 180 – 200 g czerwonej papryki (1 szt.), bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, odsączonych
  • 45 g pomidorów, suszonych odsączonych z oleju, pokrojonych w 1 cm paski
  • 45 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 80 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 jajka
  • 60 g mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wino i oliwę, dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty (Ø 28 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia wraz z odważnikami. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Zmniejszyć temp. do 180°C.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać paprykę, gotować5 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać szpinak, gotować bez założonej miarki5 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać pomidory, oliwki, fetę, oregano, gałkę muszkatołową, pieprz i sól, wymieszać15 s//obr. 2. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód, rozprowadzić za pomocą kopystki.
  8. Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony parmezan, dodać jajka i mleko, wymieszać15 s/obr. 4. Przelać do formy na nadzienie. Piec 30-35 min (180°C). Quiche ze szpinakiem i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry