Zupa krem z młodej kapusty z pulpecikami
201.7 kcal /
844.3 kJKalorie
844.3 kJKalorie
13.5 gBiałko
21.3 gWęglowodany
8.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oleju rzepakowego
- 300 g udźca z indyka, bez skóry i kości, bez białych błonek, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 25 g bułki tartej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 500 g kapusty młodej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 700 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 5 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 100 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonej cebuli przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mięso z indyka, jajko, szpinak, bułkę tartą, ¼ łyżeczki pieprzu i ¾ łyżeczki soli, rozdrobnić20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć odłożoną połowę duszonej cebuli, dodać kapustę, rozdrobnić6 s/obr. 5.
- Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, pozostałą ¼ łyżeczki pieprzu i ½-1 łyżeczkę soli, gotować15 min/100°C/obr. 2. W tym czasie z masy mięsnej uformować 30 pulpecików (Ø ok. 2 cm), układać je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać koperek, nałożyć przystawkę Varoma z pulpecikami, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z młodej kapusty z pulpecikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną koperkiem.