Quinoa z kurczakiem, groszkiem cukrowym i dressingiem mango
350.2 kcal /
1466 kJKalorie
1466 kJKalorie
26.6 gBiałko
30.5 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych
- Dressing mango: 150 – 170
- g mango, dojrzałego
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 30 g oliwy z oliwek
- 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ – ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Sałatka: 1000
- g wody
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 300 – 350 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 100 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach świeżego, w strączkach (patrz wariant)
- 40 g rukoli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mango i czosnek, dodać ocet, oliwę, wodę, chili, sól i pieprz, zmiksować12 s/obr. 8. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego komosę ryżową.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć mięso solą, pieprzem, papryką i rozmarynem, dokładnie wymieszać. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek cukrowy, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2.
- Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze kurczaka przełożyć do miski do sałatki, odstawić. Jeżeli komosa ryżowa jest wciąż twarda, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze kolejne3-5 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, komosę ryżową przełożyć do miski z kurczakiem, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kurczakiem i komosą ryżową, odważyć do niej rukolę, dodać ugotowany na parze groszek cukrowy i dressing, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Wierzch sałatki posypać rozdrobnionymi wcześniej orzechami. Quinoa z kurczakiem, groszkiem cukrowym i dressingiem mango podawać jako przystawkę.
