Rabarbar pod kruszonką
370.7 kcal /
1551.9 kJKalorie
1551.9 kJKalorie
4.2 gBiałko
57.8 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 – 180 g brązowego cukru
- skórka z cytryny ekologiczna, bez białych błonek
- 500 g rabarbaru pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 50 g cukru, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Cukier cytrynowy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rabarbar, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (Ø 26-28 cm) lub okrągłej formy kamionkowej „Anna” (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 100-130 g cukru, dodać sok z cytryny, płatki owsiane, mąkę pszenną i masło, wymieszać10 s//obr. 4. Kruszonkę przełożyć na rabarbar.
- Piec 20-30 min (200°C) lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na 10-15 min. Podawać jako deser z lodami lub budyniem waniliowym.