Rabarbarowa lasagne

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
591.5 kcal /
2476.5 kJ
Kalorie
13.8 gBiałko
58.3 gWęglowodany
35.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 900 g rabarbaru pokrojonego na 2-4 cm kawałki
  • 80 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g cukru
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g kaszy manny
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku
  • 10 – 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne
  • 3 banany pokrojone w 0,5 cm plastry (ok. 200g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 300 g rabarbaru, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 300 g rabarbaru, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym rabarbarem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 300 g rabarbaru, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym rabarbarem, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier, podgrzać1 min/37°C/obr. 4.
  5. Dodać twaróg, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać mascarpone, 50 g wiórków kokosowych, kaszę, żółtka i budyń, zmiksować20 s/obr. 6.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej pozostałe 50 g wiórków kokosowych, odstawić.
  8. Formę do pieczenia o wymiarach (ok. 30 x 24 cm) natłuścić masłem, posmarować ¼ masy serowej, na niej ułożyć obok siebie 6 płatów lasagne, ponownie posmarować ¼ masy serowej, ułożyć połowę rabarbaru i plastrów banana. Następnie ponownie ułożyć płaty lasagne, posmarować ¼ masy, ułożyć pozostały rabarbar i plastry banana. Zakończyć pozostałą masą serową, posypać odważonymi wiórkami kokosowymi.
  9. Piec 40-45 min (180°C). Rabarbarową lasagne podawać na ciepło.
Przewijanie do góry