Rabarbarowe ślimaczki
235.9 kcal /
987 kJKalorie
987 kJKalorie
4.8 gBiałko
36.7 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 125
- g mleka w temp. pokojowej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży pokruszonych
- 50 g cukru
- 310 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- Nadzienie z rabarbaru: 40
- g migdałów, ze skórką
- 250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- Lukier: 50
- g cukru pudru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, żółtko i masło, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę i tortownicę (Ø 26-28 cm) lub okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, rozdrobnić5-7 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odcisnąć nadmiar płynu.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączony rabarbar, rozdrobnione migdały i masło, dodać cukier, cynamon i skrobię, wymieszać10 s/obr. 3.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (ok. 30 x 40 cm), następnie na ciasto przełożyć masę rabarbarową i rozsmarować ją za pomocą kopystki, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w roladę, pokroić na 12 równych kawałków i ułożyć w przygotowanej wcześniej formie rozcięciami ku górze. Przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Piec 25-30 min (180°C) lub do czasu, aż ślimaczki nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 2. Ciepłe ślimaczki posmarować lukrem za pomocą pędzelka, odstawić do ostudzenia na kratkę. Rabarbarowe ślimaczki podawać po ostudzeniu jako słodką przekąskę.