Racuchy na maślance

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
339 kcal /
1419 kJ
Kalorie
11 gBiałko
57 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g maślanki naturalnej owocowej (patrz wskazówka)
  • 320 – 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 – 3 łyżki cukru
  • 1 – 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dżem do podania
  • owoce do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać mąkę, jajka, cukier, sodę, cukier waniliowy i sól, zmiksować10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, formując placki. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Racuchy na maślance podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem wybranego dżemu i owoców.
Przewijanie do góry