Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Racuchy owsiane z ananasem i sosem bananowo-orzechowym - Przepisy na Thermomix

Racuchy owsiane z ananasem i sosem bananowo-orzechowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
163.4 kcal /
684.3 kJ
Kalorie
4.3 gBiałko
20.1 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos bananowo-orzechowy: 70
  • g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 180 – 200 g jogurtu naturalnego
  • 170 – 200 g bananów, dojrzałych (2 szt.), pokrojonych na kawałki
  • 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • Racuchy owsiane z ananasem: 250 – 300
  • g ananasa, świeżego obranego, pokrojonego w 3 cm kostkę, plus dodatkowa ilość do dekoracji (kostka 1,5 cm)
  • 110 g mleka
  • 60 g wody
  • 1 jajko rozm. M
  • 20 g miodu płynnego
  • 10 liści mięty, świeżych
  • 320 g mąki owsianej Melvit (patrz wariant)
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 20 g ziaren sezamu, białego
  • 1 – 2 szczypty kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • olej kokosowy ilość do smażenia
  • olej rzepakowy ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 7. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać jogurt, banany i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ananas, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać jajko, miód, miętę, mąkę, drożdże, sezam i kardamon, zmiksować20 s/obr. 6.
  5. Dodać rozdrobniony ananas, wymieszać20 s/obr. 3. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
  6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 1 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Racuchy owsiane z ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu bananowo-orzechowego, udekorowane kawałkami ananasa.
Przewijanie do góry