Racuchy owsiane z ananasem i sosem bananowo-orzechowym
163.4 kcal /
684.3 kJKalorie
684.3 kJKalorie
4.3 gBiałko
20.1 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos bananowo-orzechowy: 70
- g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 180 – 200 g jogurtu naturalnego
- 170 – 200 g bananów, dojrzałych (2 szt.), pokrojonych na kawałki
- 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- Racuchy owsiane z ananasem: 250 – 300
- g ananasa, świeżego obranego, pokrojonego w 3 cm kostkę, plus dodatkowa ilość do dekoracji (kostka 1,5 cm)
- 110 g mleka
- 60 g wody
- 1 jajko rozm. M
- 20 g miodu płynnego
- 10 liści mięty, świeżych
- 320 g mąki owsianej Melvit (patrz wariant)
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 20 g ziaren sezamu, białego
- 1 – 2 szczypty kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
- olej kokosowy ilość do smażenia
- olej rzepakowy ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 7. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, banany i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ananas, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać jajko, miód, miętę, mąkę, drożdże, sezam i kardamon, zmiksować20 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobniony ananas, wymieszać20 s/obr. 3. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 6-7 cm, grubość ok. 1 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Racuchy owsiane z ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu bananowo-orzechowego, udekorowane kawałkami ananasa.
