Racuchy z jabłkami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
457.3 kcal /
1913.3 kJ
Kalorie
14.6 gBiałko
85.9 gWęglowodany
6.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 600 – 650 g jabłek pokrojonych na ćwiartki, bezgniazd nasiennych
  • 450 g kefiru
  • 30 g cukru
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać2 min/obr. 3.5. Pianę z białek przełożyć do miski, odstawić.Zdjąć motylek.
  3. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać kefir, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, wymieszać1 min/obr. 6. Przelać do naczynia, w którym znajduje się piana z białek. Ciasto delikatnie wymieszać kopystką. Do naczynia, w którym znajduje się ciasto dodać rozdrobnione wcześniej jabłka, ponownie wymieszać kopystką.
  5. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na patelnię formując okrągłe racuszki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Racuchy podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Przewijanie do góry