Racuchy z jabłkami
457.3 kcal /
1913.3 kJKalorie
1913.3 kJKalorie
14.6 gBiałko
85.9 gWęglowodany
6.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 600 – 650 g jabłek pokrojonych na ćwiartki, bezgniazd nasiennych
- 450 g kefiru
- 30 g cukru
- 380 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać2 min/obr. 3.5. Pianę z białek przełożyć do miski, odstawić.Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać kefir, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon, wymieszać1 min/obr. 6. Przelać do naczynia, w którym znajduje się piana z białek. Ciasto delikatnie wymieszać kopystką. Do naczynia, w którym znajduje się ciasto dodać rozdrobnione wcześniej jabłka, ponownie wymieszać kopystką.
- Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na patelnię formując okrągłe racuszki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Usmażone racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Racuchy podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.