
Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem; Budyń waniliowy
558 kcal /
2334 kJKalorie
2334 kJKalorie
22 gBiałko
38 gWęglowodany
34 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Budyń waniliowy: 1000
- g mleka
- 2 jajka
- 80 – 100 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem: 500
- g pomidorów przekrojonych na pół
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 g jagnięciny pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
- 70 g oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 850 g wody
- 600 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, białej rzepy, miąższu dyni), pokrojonych na 2 cm kawałki
- 350 g kaszy kuskus
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać jajka, cukier, skrobię i ziarna wanilii, wymieszać15 s/obr. 3.
- Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić11 min/90°C/obr. 2i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować ragout.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pomidory i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jagnięcinę, natkę pietruszki, kolendrę, 2 łyżeczki soli, pieprz, kmin rzymski, szafran, 30 g oliwy, masło, 500 g wody, warzywa, gotować35 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przelać budyń do 6 miseczek, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej kuskus, pozostałe 350 g wody, 40 g oliwy i 2 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, przełożyć do niej kuskus. Upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, gotować na parze10-15 min/Varoma//obr. 1. Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem podawać jako danie główne. Budyń podawać jako deser.