Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem; Budyń waniliowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
558 kcal /
2334 kJ
Kalorie
22 gBiałko
38 gWęglowodany
34 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Budyń waniliowy: 1000
  • g mleka
  • 2 jajka
  • 80 – 100 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem: 500
  • g pomidorów przekrojonych na pół
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 400 g jagnięciny pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 850 g wody
  • 600 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, białej rzepy, miąższu dyni), pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 350 g kaszy kuskus

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać jajka, cukier, skrobię i ziarna wanilii, wymieszać15 s/obr. 3.
  2. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić11 min/90°C/obr. 2i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować ragout.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pomidory i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jagnięcinę, natkę pietruszki, kolendrę, 2 łyżeczki soli, pieprz, kmin rzymski, szafran, 30 g oliwy, masło, 500 g wody, warzywa, gotować35 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przelać budyń do 6 miseczek, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej kuskus, pozostałe 350 g wody, 40 g oliwy i 2 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, przełożyć do niej kuskus. Upewnić się, że niektóre otwory w dolnej części przystawki Varoma pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, gotować na parze10-15 min/Varoma//obr. 1. Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem podawać jako danie główne. Budyń podawać jako deser.
Przewijanie do góry