Ragout z soczewicą i burakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
234 kcal /
984 kJ
Kalorie
12.4 gBiałko
33 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej
  • wrząca woda do namoczenia soczewicy
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 400 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 – 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 20 g sosu sojowego jasnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę, zalać wrzącą wodą, odstawić do namoczenia na 40 min. Po tym czasie soczewicę przecedzić przez koszyczek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z soczewicą, gotować20 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć korzeń pietruszki i buraki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć imbir i cebulę, dodać kmin rzymski i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pieczarki i sos sojowy, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, koncentrat pomidorowy, przyprawę uniwersalną i pozostałe 400 g wody, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać wcześniej ugotowaną soczewicę, gotować5 min/98°C//obr. 2. Ragout z soczewicą i burakami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry