Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki - Przepisy na Thermomix

Ravioli z nadzieniem z serów i szynki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
351 kcal /
1468.6 kJ
Kalorie
22.1 gBiałko
27.8 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na ravioli: 200
  • g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 – 2 łyżeczki oleju
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 100
  • g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g sera ricotta podzielonego na kawałk
  • 1 jajko
  • 120 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynkigotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
  • Przygotowanie: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 jajko roztrzepane
  • woda dogotowania
  • 1 – 2 łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki, jeśli jest zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody, wyrobić Ciasto /2 min. Wyjąć z naczynia, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10.
  3. Dodać natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 6.
  4. Dodać ricottę, jajko i mozzarellę, wymieszać10 s/obr. 4.
  5. Dodać szynkę i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
  6. Ciasto rozwałkować bardzo cienko na oprószonym mąką blacie lub w maszynce do makaronu. Na połowie rozwałkowanego ciasta na środku ułożyć nadzienie w małych porcjach w jednakowych odstępach, ciasto wokół nadzienia posmarować roztrzepanym jajkiem. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem wyciąć kwadratowe pierożki lub użyć okrągłej foremki. Pozostałe ciasto zagnieść i powtórzyć czynności.
  7. Na kuchence w garnku zagotować wodę z dodatkiem 1-2 łyżeczek soli. Pierożki gotować 12 min, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać. Ravioli z nadzieniem z serów i szynki podawać na ciepło z wybranym sosem.
Przewijanie do góry