Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
351 kcal /
1468.6 kJKalorie
1468.6 kJKalorie
22.1 gBiałko
27.8 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na ravioli: 200
- g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 – 2 łyżeczki oleju
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 100
- g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g sera ricotta podzielonego na kawałk
- 1 jajko
- 120 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 100 g szynkigotowanej, pokrojonej w kostkę
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
- Przygotowanie: mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 jajko roztrzepane
- woda dogotowania
- 1 – 2 łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki, jeśli jest zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody, wyrobić Ciasto /2 min. Wyjąć z naczynia, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10.
- Dodać natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać ricottę, jajko i mozzarellę, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać szynkę i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
- Ciasto rozwałkować bardzo cienko na oprószonym mąką blacie lub w maszynce do makaronu. Na połowie rozwałkowanego ciasta na środku ułożyć nadzienie w małych porcjach w jednakowych odstępach, ciasto wokół nadzienia posmarować roztrzepanym jajkiem. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem wyciąć kwadratowe pierożki lub użyć okrągłej foremki. Pozostałe ciasto zagnieść i powtórzyć czynności.
- Na kuchence w garnku zagotować wodę z dodatkiem 1-2 łyżeczek soli. Pierożki gotować 12 min, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać. Ravioli z nadzieniem z serów i szynki podawać na ciepło z wybranym sosem.
