Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
515 kcal /
2156.2 kJ
Kalorie
18.4 gBiałko
52.2 gWęglowodany
29.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g migdałów, w płatkach
  • 180 g żółtej soczewicy, suszonej Melvit
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 400 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w 5 mm paski
  • 30 – 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do podania
  • oliwa z oliwek, extra virgin do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wodę, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone migdały, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Dodać suszone pomidory i sok z limonki, wymieszać20 s//obr. 3. Zupę krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym podawać z uprażonymi migdałami i bazylią, skropioną oliwą.
Przewijanie do góry