Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
515 kcal /
2156.2 kJKalorie
2156.2 kJKalorie
18.4 gBiałko
52.2 gWęglowodany
29.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g migdałów, w płatkach
- 180 g żółtej soczewicy, suszonej Melvit
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 400 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w 5 mm paski
- 30 – 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- bazylia, świeża tylko liście, ilość do podania
- oliwa z oliwek, extra virgin do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wodę, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone migdały, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać suszone pomidory i sok z limonki, wymieszać20 s//obr. 3. Zupę krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym podawać z uprażonymi migdałami i bazylią, skropioną oliwą.