Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Ravioli z pokrzywą i ricottą - Przepisy na Thermomix

Ravioli z pokrzywą i ricottą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
855.2 kcal /
3580.8 kJ
Kalorie
35.8 gBiałko
60.9 gWęglowodany
53.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • Ciasto: 300
  • g mąki pszennej
  • 3 jajka (150g), rozmiar M
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • Farsz: 5
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 3 liście szałwii, świeże (opcjonalnie)
  • 40 g orzechów laskowych
  • 30 g masła
  • 130 – 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 150 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 70 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos: 50
  • g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Ravioli: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • woda dogotowania ravioli
  • sól dogotowania ravioli
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej na 1 cm paski
  • oliwa z oliwek do podsmażenia szynki szwarcwaldzkiej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, żółtko i oliwę, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, natkę pietruszki, tymianek i szałwię, rozdrobnić6 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać liście pokrzywy, dusić7 min/120°C/obr. 1, następnie rozdrobnić7 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy laskowe z ziołami, ricottę, ser kozi, skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić5 min/70°C/obr. 1.
  7. Dodać sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 3.
  8. Ciasto podzielić na równe 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować obie porcje ciasta na cienkie, prostokątne płaty (ok. 30 x 40 cm, grubość 1 mm). Na 1 płat ciasta nałożyć małe porcje farszu (1 łyżeczka na porcję), kładąc je w 3-4 cm odstępach. Płat z nadzieniem ostrożnie przykryć drugim płatem ciasta. Miejsca pomiędzy porcjami farszu dokładnie skleić, mocno dociskając palcami, następnie za pomocą radełka lub noża podzielić ciasto na kwadratowe ravioli. Brzegi każdego ravioli można dodatkowo docisnąć widelcem.
  9. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). W tym czasie na patelni na oliwie podsmażyć szynkę, aż będzie chrupiąca. Ravioli wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować 10-12 min od wypłynięcia na niewielkiej mocy palnika. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach i polać przygotowanym wcześniej sosem.
  10. Ravioli z pokrzywą i ricottą podawać posypane chrupiącą szynką i rozdrobnionym wcześniej parmezanem.
Przewijanie do góry