Red Velvet – ciasto buraczane

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
596.4 kcal /
2495.3 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
66.8 gWęglowodany
34.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto buraczane: 120
  • g mleka 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 200 g cukru
  • 200 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 2 jajka
  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao, niesłodzonego, naturalnego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 20 g świeżych drożdży
  • Krem: 200
  • g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 – 100 g cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Kwadratową formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko, dodać sok z cytryny, odstawić do czasu, aż mleko się zetnie (ok. 10 min).
  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać buraki, rozdrobnić10 s/obr. 4.
  4. Dodać mleko wymieszane z sokiem z cytryny, jajka, masło, ocet i ekstrakt z wanilii, wymieszać15 s/obr. 6.
  5. Dodać mąkę, kakao i drożdże, wymieszać6 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, masę wylać do formy przygotowanej wcześniej formy. Lekko uderzyć formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Piec ok. 30 min (180°C), do suchego patyczka. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Po upieczeniu ciasto odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia, następnie pokroić na 16 kwadratów (ok. 5 x 5 cm). Jeżeli krawędzie będą nierówne, należy odciąć wystające brzegi (patrz wskazówka).
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do rękawa do dekoracji.
  9. Na 8 kwadratach ciasta wycisnąć stożki z kremu na wysokość ok. 1 cm, uformować stożki na całej powierzchni każdego kwadratu, zachowując odstępy ok. 2 mm pomiędzy stożkami. Następnie warstwę kremu przykryć kolejnymi 8 kwadratami ciasta. Udekorować powierzchnię powstałych ciastek stożkami z wyciśniętego kremu. Ciasto buraczane Red Velvet podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.
Przewijanie do góry