Relish ogórkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
196 kcal /
821 kJ
Kalorie
2 gBiałko
45 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 – 6 gałązek koperku, świeżego tylko liście
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 130 g cebuli przekrojonej na pół
  • 500 g ogórków pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 10 ggorczycy
  • 2 ½ – 3
  • łyżeczki soli
  • 150 g octu jabłkowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać ogórek, kurkumę, gorczycę i sól, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ocet i skrobię, dokładnie wymieszać.
  6. Do naczynia miksującego dodać ocet wymieszany ze skrobią i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować9 min/98°C/obr. 1.
  7. Dodać rozdrobniony koperek, wymieszać kopystką. Relish przelać do 3 wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostygnięcia.
  8. Relish ogórkowy przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry