Remoulade

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1898.2 kcal /
7942.2 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
15.4 gWęglowodany
205.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g kaparów, solonych odsączonych z zalewy
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 1 jajko
  • 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki curry, mielonego
  • 200 g oleju

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, kapary, cebulę i ogórki, rozdrobnić7-8 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zawartość przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i curry, wymieszać10 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Wymieszać1 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie stopniowo wlewać olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej pietruszkę, kapary, cebulę i ogórki, wymieszać20 s/obr. 2.5. Remoulade podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry