Zupa krem z pieczarek i cukinii

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
105 kcal /
442 kJ
Kalorie
4.6 gBiałko
8.9 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g masła
  • 500 g pieczarek oczyszczonych, przekrojonych na pół, plus 4-5 szt., do ugotowania na parze
  • 500 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 6 gałązek tymianku, świeżego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • estragon, świeży do oprószenia pieczarek i do dekoracji
  • estragon, suszony do oprószenia pieczarek i do dekoracji
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 g wody
  • 150 g mleczka kokosowego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pieczarki, cukinię, tymianek i liście laurowe, dusić8 min/120°C/obr. 2. W tym czasie pieczarki do gotowania na parze pokroić w 3 mm plastry, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, oprószyć estragonem, odstawić.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować10 min/100°C/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć z naczynia miksującego liście laurowe i gałązki tymianku, wyrzucić.
  5. Dodać mleczko kokosowe, sól i pieprz, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować5 min/100°C/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.
  6. Zupę krem z pieczarek i cukinii podawać udekorowaną plastrami gotowanych pieczarek, posypaną estragonem.
Przewijanie do góry